top of page

Neden #tatildeokuyoruz etkinliği yapıyoruz?

Bir spor kulübü neden kitap okuma kampanyası başlatır? Spor kulübünün işi şampiyon sporcular yetiştirmek değil midir?


Değildir.


Bir sporcu yetiştirmek uzun yıllar alır. Kan dökersin, gözyaşı dökersin. Antrenörsen, sadece antrenmana girmek bazen şans olur. Çünkü uğraştığın bir dünya iş vardır. Sporcu isen okul sisteminin içindeki engellerle boğuşursun. Antrenman yapmak suç gibi görülebilir. Sel bassa "Bak antrenmana gidiyorsun ders çalışmıyorsun ondan oldu." derler.


Evet ülkemizde sporcu yetiştirmekle ilgili oldukça problem vardır.


Peki asıl soruyu gözden kaçırmadan soralım:


ŞAMPİYON OLUNMADAN SPOR YAPILMIYOR MU?


Kulüpler doğrudan altın madalyaya ve dereceye odaklı. Bu nedenle sporculara da o madalyayı en kısa yoldan alacakları antrenmanlar ve yüklenmeler yaptırılıyor.


Peki bu sürdürülebilir bir şey mi?


Örneğin 6-7 yaşlarında Karate sporuna başlayan bir çocuk bu sporu 30'lu hatta 40'lı yaşlara kadar sürdürebiliyor mu? Günlük hayatına alabiliyor mu?


Hayır.


Bunun en net örneği, ülkemizde en yüksek lisanslı sporcuya sahip branşlara ve bu branşların kategorilerindeki sporcu katılımlarıdır.


Türkiye'de 2018 yılı itibariyle sırasıyla Satranç, Taekwon-Do, Kick-Box ve Karate-Do branşları en fazla lisanslı sporcuya sahip amatör branşlardır. Bu branşların Minik-Yıldız Türkiye Şampiyonalarına katılımları ile Ümit-Genç Türkiye Şampiyonalarına katılımları arasındaki farka bakıldığında, alt kategorilerden üst kategorilere geçerken neredeyse yarı yarıya azalma olduğu görülmüştür. Büyükler kategorilerinde yapılan yarışmalara bakıldığında ise katılımın çeyrek sayının da altına indiği görülmektedir.


Bu durum hedefini sadece altın madalya alan sporcu yetiştirmek olarak belirlemiş kulüpler için başarı mıdır yoksa başarısızlık mıdır?


Kusura bakmayın ama yetiştirilen sporcu madalyasını alında "Hadi eyvallah!" deyip o sporu bırakıyorsa bu kulüp için de, antrenör için de ve ülke sporu için de başarısızlıktır.


Kulüplerin sporcu yetiştirmek hedefi olmalıdır. Ama nasıl sporcu?


TKO'nun kurulma amaçlarından biri "KARATE-DO PRENSİPLERİNE VE MİLLİ DEĞERLERE BAĞLI SPORCULAR YETİŞTİRMEK"tir. Önce "DO" prensipleri ve milli değerleri yüksek sporcular yetiştireceğiz. İkincil amaç ise "ULUSLARARASI DÜZEYDE ELİT SPORCULAR YETİŞTİRME" amacımız vardır.


Uluslararası sporcu nedir?


Dil bilen, branşına hakim, iletişimi yüksek ve milli şuuru taşıyan sporcudur.


Peki böyle sporcular nasıl yetişir?


1) OKUYARAK!


Okumak zihnin antrenmanıdır. Okuyan insanlar dünyaya farklı bakar. Üretir ve sorgular. İşte böyle çocuklardan da önce iyi insanlar çıkar sonra da büyük sporcular çıkar.


İşte bu nedenle biz yaz tatilinde #tatildeokuyoruz kampanyası yaptık. Öğrencilerimiz, sporcularımız ve hatta velilerimiz bu kampanyaya katıldılar. 5 kitap okudular. Kitap okurken fotoğraf attılar ve bunu da yayınladık.


Bir spor kulübü okuma etkinliği yapar mı?


Asıl soru şudur:


SPOR KULÜPLERİ NEDEN YETERİ KADAR OKUMA ETKİNLİĞİ YAPMAZ?


İşte #tatildeokuyoruz kampanyamızdan görüntüler:





 

Comments


bottom of page