top of page

Koordinasyon ve Karate

Çocuklarda koordinasyon eğitimi, onların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Peki koordinasyon nedir?

Görüntüdeki sporcu, Karate tarihinin Kata dalındaki efsanesi olan Luca Valdesi'dir.

Koordinasyon nedir?


Birkaç iş arasında belli bir amaca ulaşabilmek için, bağlantı kurarak birliktelik, uyum ve düzen sağlamaya koordinasyon denir. Bir proje yaparken koordineli çalışmak aslında uyumlu, belli bir düzende ve bağlantı kurarak çalışmaktır. Büyük projelerde ve işlerde uyumu ve düzeni sağlaması, kontrol edip yönlendirmesi için "koordinatör" vardır.

Peki;


Sporda koordinasyon nedir?


Sporda koordinasyon, amaca yönelik bir hareketi uygularken iskelet kasları ve merkezi sinir sisteminin uyum içinde çalışmasıdır. Vücut sistemlerinin etkileşimidir.


Spor eğitiminde, koordinasyon çok önemli bir yer tutar. Çünkü bedensel eylemlerle zihinsel eylemlerin birlikte çalışması gerekmektedir.


DoÄŸru Yer DoÄŸru Zaman


Zihnin yapmak istediğini beden yapmalıdır ki kişi doğru zamanda doğru hareketi yapsın. Topla oynanan sporlarda topun gideceği yöne doğru koşmak ve vücudu en uygun pozisyona getirerek topu yakalamak ve yönlendirmek bir maçın gidişatını değiştirebilir.



Karate sporunda da bu geçerlidir. Kata branşında sporcu bir çok hareketi aynı anda yapar. Sıçrayarak, olduğu yerde ya da ileri geri hareket ederek yaptığı hareketleri uygular. Bu esnada tüm vücudun zihinle yönlendirilmesi söz konusudur. Kumite branşında ise, yine sporcu karşısındaki rakibi şaşırtmak ve ona uygun zamanda atak yapmak için vücudunu zihniyle birlikte hareket ettirmek zorundadır. Bu nedenle koordinasyonu gelişmiş bir sporcu, doğru anda doğru tekniği uygulayacak pozisyona gelebilir.


Zeka GeliÅŸimi


Çocukların zeka gelişimlerinde, bedensel aktivitelerin yeri oldukça önemlidir. Çünkü sinir sistemi, kaslar aracılığıyla beyine sinyaller gönderir. Beyin de bu sinyalleri işler ve nöral bağlantıların kurulmasını sağlar. Nöral bağlantılar ne kadar fazla kurulduysa kişinin zekası da bir o kadar gelişir. Bu nedenle erken yaşta doğru bir spor eğitimi ile çocukların algıları ve zekaları en uygun seviyeye gelecektir.



Karate sporunu uygulayan çocuklar, bir çok hareketi aynı anda yapmayı öğrenir. Öğrendikten sonra bunu uygular. Koordinasyon, Karate sporunda kazanılan en temel becerilerdendir. Bu sayede çocukların zeka gelişimlerine önemli katkılar sağlar.


TKO'da Koordinasyon


Karate eğitimi yüksek koordinatif hareketler içeriyor. Buna ek olarak derslerimizin bir kısmını mutlaka koordinasyon parkurlarına ayırmaktayız. Çünkü küçük yaşta yürümeyi, koşmayı, sıçramayı ve giderek daha karmaşık hareketleri yapmayı öğrenen sporcular, sporun faydalarını daha etkili bir şekilde hayatlarında uygulamaktadırlar.


 
bottom of page