top of page

Bütçe Dostu Spor "Karate"

Dünyanın en pahalı sporları hangileri? Buna yanıt vermek güç ama Karate'nin bütçe dostu spor olduğu bir gerçek!



Bu yazının amacı, Karate sporunu diğer sporlarla kıyaslayıp bu kıyastan daha başarılı çıkmasını sağlamak değildir. Hiçbir spor birbirinden üstün değildir. Aralarında farklar vardır. Bu farklar sayesinde de insanlar istedikleri sporu yapmayı seçerler.


Karate sporu, maddi yükü az olan bir spordur. Peki bu sonuca nasıl varıyoruz?


Bir sporun kişinin bütçesine ve o sporun yapıldığı işletmeye olan maliyetlerini göz önüne aldığımızda, Karate sporunun oldukça az maliyetle yüksek değer elde edilen bir spor olduğunu söylemek mümkün.


Karate sporunu yapanlar için o sporun maliyeti aşağıdaki etkenlere bağlıdır:

  1. Kurs Ücreti

  2. Elbise

  3. Malzeme

  4. Kuşak Sınavı

  5. Yarışma Maliyetleri

Karate malzemeleri, uzun süreli kullanıma uygun ve fiyat aralığı çok geniş fiyat ölçeğinde alım imkanı sunmaktadır.


Karate'ye yeni başlayan bir öğrenci Karate kıyafetine 150-350 TL arası ödeme yapar. Bu ödeme elbisenin kalitesiyle orantılıdır. Aldığı elbiseyi, hele ki çocuklar en az 2 sene kullanabilir.


Karate malzemeleri, vücut koruyuculardır. Eldiven, ayaklık, kavallık, göğüslük ve dişlik. Bu koruyucuların maliyeti de 200 TL ile 1000 TL arasındadır. Tamamen kaliteye bağlı olarak fiyat değişir. Fakat en düşük kalitede bile olsa malzemeler yine en az 2 sene kullanılabilir.


Kuşak sınavları, Dojo'ların kendi belirlediği ücrete göre değişir. Ortalama bir ya da iki aylık ücret kadar olur.


Yarışma maliyetleri ise, Karate sporunu egzersiz olarak yapan kişileri ilgilendirmez. Yarışmacı sporcu niteliği taşıyanları ilgilendirir. Ülkemizde maç yoğunluğu oldukça yüksektir. Fakat antrenörler maçların hepsine gitmek yerine yıllık planları doğrultusunda hareket eder.


Bir kulüp ortalama 6-10 arası maça katılır. Bir maçın maliyeti 250-1000 TL arasıdır. Bu da mesafeye göre değişir. Eğer bir öğrenci yarışmacı olmaya karar verirse bu bedeli ödemeyi de kabul edecektir.


Kısacası, Karate sporu oldukça uygun ve uzun vadede bütçenize yük olmayacak bir spordur. Aynı zamanda kişiye meslek kazandırır. Gelecekte antrenör veya hakem olarak kariyerini sürdürme imkanı tanımaktadır.


 
bottom of page